Dvoboj filmova: À bout de Souffle (Do posljednjeg daha) vs. Taxi Driver

TEMA: ODMETNIK

À bout de Souffle (Do posljednjeg daha)

07.12.2015., 19h

R: Jean-Luc Godard
1960., 90 min, Francuska
Glavne uloge: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger

Sitni lopov iz Marseillesa, Michel Poiccard, u bijegu je nakon krađe automobila i ubojstva policajca. Skrivajući se od vlasti, dolazi u Pariz kako bi se susreo sa svojom djevojkom Patriciom Franchini, američkom studenticom novinarstva, koju je upoznao nekoliko tjedana prije u Nici i koja ne zna za njegove kriminalne aktivnosti. Prije nego napusti grad, u planu mu je rješiti dugove sa svojim kriminalnim partnerima te nagovoriti Patriciu da s njim pobjegne u Italiju. Film je prepun citata i aludiranja na književna djela, glazbu i filmove, a tematizira policiju, vlast, život, seks, ljubav i Pariz.

 

Taxi Driver

07.12.2015., 21h

R: Martin Scorsese
1976., 113 min, USA
Glavne uloge: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel

 Travis Bickle je psihički nestabilan veteran Vietnamskog rata i bivši marinac. Budući da pati od nesanice, nalazi posao taksista u noćnoj smjeni u New Yorku. Vozeći se gradom i viđajući različite ljude i kvartove, povećava se njegovo gađenje prema svijetu koje smatra izopačenim mjestom. Postaje opsjednut mladom političkom djelatnicom Betsy, koju vidi kao jedinu pozitivnu i neiskvarenu osobu u gradu te ju pokušava osvojiti. U međuvremenu, želi spasiti dvanaestogodišnju prostitutku Iris od njenog svodnika Matthewa. Njegov bijes prema svijetu raste, a metode popravljanja situacije postaju nasilnije...


Disclaimer- Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe samo i jedino proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju. S druge strane, dostupne su samo članovima Kluba svih razina (boja) u koje ulaze i zelene članske iskaznice koje možete nabaviti na ulazu ( 5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn)

projekcije, filmovi