play@KSET: Majstorska glumačka radionica Zijaha A. Sokolovića

Gluma postoji “sama za sebe”, kako kažu filozofi.

Dakle, da Gluma ne postoji “sama” u našem realnom prirodnom životu ne bi se mogla “sama” upotrebljavati u kazalištu, filmu, televiziji. U stvarnosti ona je sklop industrijskih, društvenih, građanskih, vjerskih i mitskih normi koje upotrebljavamo, manje više, kao oblik prilagođavanja svakodnevici. U iluziji, kaoteatru ili filmu ili televiziji, Gluma je sklop “datih okolnosti” koje se analiziraju, uvježbavaju i poslije u nekoj cjelini reproduciraju tj. pokazuju. Možemo reći, izvan realnosti, Gluma je proces u kojem Glumac traži “sredstvo” da se njegova emocija ili misao pokažu. To radi Glumac. A gledaoc to mora “pročitati” tako što će osjetiti ili vidjeti to što Glumac želi “odglumiti”, pokazati. Svaki Glumac u svom Glumačkom životu izgradi neki svoj “sistem” po kojem analizira, sklapa, kombinira “date okolnosti” i poslije ih ponavlja u teatru ili filmu i televiziji. Svaki od ovih medija ima svoju logiku i tako se i “sistemi” prilagođavaju potrebama uloge ili scene ili predstave.

Dakle, Gluma je zanat koji u svojim globalnim formama uče svi glumci, a poslije ga dopunjavaju svojim karakterom ili mentalitetom ili životnim okolnostima i kako stare, tako taj svoj “sistem” dopunju i mijenjaju. Upotrebom Glume u zanatskom i kreativnom smislu, grade se scene ili predstave ili fi lmovi ili televizijske serije koje mogu biti na putu umjetnosti.

Glumačka radionica je mogućnost da u slobodnoj formi teatarske predstave, jer postoji Glumac u praznom prostoru i publika u KSET-u, neki Glumac toj publici pokaže svoj “sistem” Glume ili male intimne puteve svog razmišljanja i osjećanja u procesu organizacije Glume. To je fantastična mogućnost zbližavanja i upoznavanja Glumca i gledaoca izvan uobičajenih i već zatvorenih formi upotrebe Glume. To je “Vrijeme i Prostor i Radnja” po Aristotelu totalni teatar. Neobična teatarska radionica koja traje 120 minuta.

Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji.

Zijah A. Sokolović je bio profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, Umjetničkoj Akademiji u Osijeku, gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu, Ambasador dobre volje UNDP-a...

Karte možete nabaviti u KSET-u po cijeni od 30 kuna. Oni brzi i oni koji kreativno daruju svoje će karte nabaviti već u prosincu jer tada cijena paketa od dvije ulaznice iznosi blagdanskih 50 kuna. Pokloniti kulturu je kul.

Ulaz se otvara u 20h.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

predstava, zijah sokolović, glumačka radionica