Tjedan Afrike 2013: Afro Night

 

Dyalli – udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH predstavlja:
Afro night

KSET, petak 24.5.

KONCERT
Afrička večer u KSET-u ove će godine biti obogaćena live nastupom gostiju iz Pariza. Gvinejski plesač Mohamed Dabo i njegovi muzičari Gassim Camara i Alhassane « Meda » Diabate udahnuti će zabavi svojim nastupom duh Zapadne Afrike. A podršku će im pružiti domaće Dyalli i Naš Mali Afro bend snage, kao I Dj Baba-k iz Nigerije. Dođite plesati uz zvukove djembea, dounova, balafona, gongoma, kalabasha i bolona.

Marin (NmAB) - prva javna selekcija ljubitelja afro glazbe. Očekujte plesnu kombinaciju starog i novog zvuka afričkog kontinenta.

Dj Baba-k iz Nigerije, donijet će nam dašak afričke kulturne tradicije kroz najbolje afričke glazbenike kao i glazbenike afričke dijaspore.


Naš mali Afro Bend prije svega predstavlja sastav prijatelja orijentiranih na oživljavanje i utjelovljenje snage ritmova zapadnoafričkoga kulturnog kruga. Bend je nastao nakon povratka trojice članova iz zapadno-afričke države Gvineje gdje su proveli mjesec dana učeći od jednog od najvećih živućih majstora djembé bubnja – Mamady Keite.
Glazba koju stvaraju oplemenjena je učenjem i od ostalih velikih Djembé majstora poput Famoduou Konatea, Adame Dramea, Seckou Keite i Seydou Dao-a. U muzičkom izričaju koristie isključivo tradicionalne zapadno – afričke drvene instrumente (Djembé, Dununba, Sangban, Kenkeni, Krin, Balafon, Ngoni itd).

Mohamed Dabo
Rođen i odrastao u Conakryju (Gvineja), od 2003. Mohamed Dabo, perkusionist je i plesač u Ballets africains, najslavnijoj afričkoj tradicionalnoj baletnoj skupini, prvoj te vrste, koja je osnovana davne 1952.godine. Od 2008. živi i djeluje u Parizu, gdje daje redovite satove tradicionalnih zapadnoafričkih plesova, te istovremeno organizira i vodi plesne radionice po Francuskoj i u ostatku Europe, te na francuskim Karibima. Dabo je član plesne skupine Compagnie Calebasse, velikog kamerunskom koreografa Merlin Nyakam-a, te osnivač i član skupine perkusionista Tambours de Guinée.
Iza njegove pedagogije skriva se želja za prenošenjem afričke kulture, kao i želja za poticanjem susreta i dijaloga između kultura. Jer sve su kulture univerzalne utoliko što su svi plesovi i sve pjesme odraz svakodnevnog života, našeg način shvaćanja i izražavanja stvari. Dođite i upoznajte plesnu tradiciju Gvineje uz ritmove live perkusija!

Gassim Camara
Gvinejski perkusionist Gassim Camara iskonski je afrički multinistrumentalist. Osim djembe i doundoun perkusija, poznat je kao svirač gongoma (gvinejski « thumb piano ») i bolona ( afrička trožičana luta). U Conakryju je svirao sa sljedećim grupama : les Ballets Fareta, Gbassi Kolo, AJK danse, Les Héritiers de Coca i Le phare de Tamara. OD 2003. godine živi i radi u Parizu, gdje svira sa nekoliko skupina, te paralelno gradi solo karijeru. Gassim je profesor djembea i član velikog baleta « Won Tan Nara » Moustaphe Bangoure.



Ulaz se otvara u 21h. Cijena ulaznice je 30 kn.

Donosiocima ulaznice iz KSET-a 10% popusta na radionice koje se odvijaju u subotu i nedjelju)

Više informacija na: www.dyalli.hr

 

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

afrika