IEEE Elevate

Drugi po redu IEEE Elevate sa podnaslovom 'Nova sučelja' će se održati u srijedu, 8. svibnja u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) s početkom u 17h.

Za ovaj IEEE Elevate dovodimo dva mlada inžinjera koji će kroz zanimljiva predavanja predstaviti nove načine prikupljanja informacija i upravljanja računalima.

Molimo sve zainteresirane da svoj dolazak najave putem https://www.entrio.hr/event/ieee-elevatenova-sucelja-725
Monolith – platforma za inteligentni retail
Tomislav Jakopović (Monolith)

U ovom predavanju će biti predstavljena 'magija' iza projekta Monolith. Glavna komponenta sustava je uređaj temeljen na Microsoft Kinect-u koji pruža nove mogućnosti u istraživanju ponašanja osoba u prostoru za primjene u retail industriji. Putem računalnog vida i algoritama strojnog učenja prati broj osoba, dobnu i spolnu klasifikaciju, uzorke ponašanja te interakciju sa predmetima i osobama. Mjerni uređaj je tek dio cloud rješenja koje upravlja mrežom čvorova te izgrađuje analitičke modele za poslovne primjene. Tvrtka je putem poznatog estonskog startup akceleratora uspjela ostvariti i seed investiciju za projekt, a dugoročni cilj im je izgradnja app-store koncepta oko ove platforme.

O predavaču:
Tomislav je u Monolith timu od samih početaka gdje obavlja ulogu direktora za analitiku. Dolazi iz prve generacije bolonjaca FER-a, radio je za vodeće  regionalne tvrtke u područjima enterprise rješenja za retail i poslovne inteligencije, sa Monolithom je prošao estonski Startup Wise Guys akcelerator te prezentirao na događajima poput Monaco media foruma. Trenutno je okupiran strategijom i izradom sustava za poslovnu inteligenciju, data market place i analizu podataka.


Prirodna korisnička sučelja ili kako upravljati dodirom, govorom i gestama
Darian Škarica (divIT)

Miš i tipkovnica postaju stvar prošlosti, dodirne površine su odavno postale dio naše svakodnevnice, a evolucija sučelja za upravljanje računalima tek postaje zanimljiva. Napredak u razvoju ide u smjeru pokreta, govora i... misli. Na ovom predavanju će se, uz primjere uživo, opisati neki novi načini za interakciju s računalima i prikazati danas dostupna komercijalna rješenja za upravljanje gestama.

O predavaču:
Darian je karijeru započeo kao asistent na FER-u, a danas je suosnivač tvrtke divIT koja se bavi prirodnim korisničkim sučeljima. Pored toga sudjeluje u razvoju startup projekta mash.me koji omogućava jednostavnu izradu animiranih filmova sa 3D likovima. Fasciniraju ga velike multitouch površine i sustavi za upravljane bezdodirnim gestama, a sanja o tome da postane heroj potencijalne zombi apokalipse.

predavanje