Pankrti (Ljubljana) + Hellcats (Ljubljana)

Legendarni Pankrti kreću na turneju u sklopu koje će 01. ožujka održati svoj prvi nastup u zagrebačkom klubu KSET. Pankrti su prva jugoslavenska punk grupa koja se lako može ubrojiti među ključne rock muzičare na ovim prostorima. Prvi su put nastupili 1977. godine u Ljubljani u gimnaziji Moste i odmah se pobrinuli za pravi kulturni šok. U Jugoslaviji postaju popularni u ranim osamdesetima, kad se i pomoću njihovog utjecaja naveliko proširio jugoslavenski Novi val.

Na ovoj će turneji nastupiti u postavi s četiri originalna člana:

Peter Lovšin – vokal
Slavc Colnarič – bubnjevi
Boris Kramberger - bas
Bogo Pretnar - gitara

i Roki Pogačnik - gitara (inače član Lovšinove prateće grupe Španski borci)

Pankrti će sa sobom povesti i žensku metal skupinu Hellcats iz Ljubljane koja će otvoriti koncert.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 80kn možete kupiti u Dirty Old Shop-u (Tratinska 18) i na šanku kluba KSET (Unska 3). Na ulazu će koštati 100kn. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert počinje TOČNO u 21:45.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

Za prvi album „Dolgcajt“ Pankrti su 1980. godine primili nagradu 7. sekretara SKOJ-a, a njihov drugi album „Državni ljubimci“ kritičari su 1982. godine proglasili rock albumom godine u Jugoslaviji. Najveći uspjeh postiže njihov treći album „Rdeči album“, ponajviše zahvaljujući obradi legendarne pjesme Bandiera Rossa. Svoj povijesni posljednji službeni nastup Pankrti održavaju 1987. godine u prepunoj Hali Tivoli u Ljubljani, a pamti se i njihovo spontano pojavljivanje pred 40.000 ljudi na skupu u znak potpore JBTZ-u na Kongresnom trgu u Ljubljani.

2007. godine Pankrti obilježavaju 30 godišnjicu postojanja i ponovo se okupljaju, a tada im se pridružuje i slavni gitarist Patti Smith i Iggy Pop, Ivan Kral. Velika Hala Tivoli u trenutku je rasprodana kao i Tvornica u Zagrebu i Studentski centar u Beogradu. 2008. godine Pankrti izdaju CD s vlastitim izborom hitova i DVD s snimkom koncerta u Hali Tivoli nazivom „Nc se ne premakne“ (Ništa se ne pomiče). Njihov frontmen Peter Lovšin nakon toga kreće u solo karijeru i izdaje dva solo albuma, a Pankrti se okupljaju za svirke i događaje koji su od posebnog značenja i zanimljivi za grupu.



koncert