The Mothership Orchestra (Srbija)

www.themothershiporchestra.rs

The Mothership Orchestra je indie rock bend formiran u Požegi, zapadna Srbija, u kolovozu 2005. godine. Osnivači su Lazar Šijak, Dragomir Smiljanić (prethodno članovi grupe Mothership), Ivan Trajković i Ivan Tešić. Poslije nekoliko mjeseci bendu se priključuju Marko Ćebić i Željko Negic (TMO napušta 2007.). Ova postava snima EP "Waking the Dead" (2006.), prvo izdanje benda. Pjesme sa EP-a "Then She Kissed Him" i "When The Sun Wants To Show (Something You Don't Know)" zadržale su se po nekoliko tjedana na prvim mjestima značajnih srpskih top lista (B92, Studio B, TV Metropolis).  Najgledanija srpska glazbena televizija Metropolis bend proglašava za otkriće 2006. godine. 2007. godine objavljuju EP "Everything And Notning Tales", a tokom iste godine izdanja promoviraju na brojnim nastupima širom Srbije. Na jednom od najznačajnijih rock izdanja u Srbiji posljednjih godina - kompilacijskom albumu "Nova srpska scena: Jutro će promeniti sve" (PGP RTS, 2007), TMO se pojavio sa pjesmom "Then She Kissed Him". Kritičari se slažu u ocjeni da je ta pjesma jedan od najsvjetlijih trenutaka ovog izdanja. Nastavak 2007. obilježavaju i zapaženi nastupi benda u Living Roomu, Domu omladine u Kragujevcu, maloj sali SKC-a, kao i na Jelen Festu. U  međuvremenu u grupu dolaze violinistica Vera Bukvić i fagotist i pijanist Vojislav - Voja Jocić. Bend započinje snimanje debi albuma, ali je i dalje koncertno aktivan. Početkom srpnja 2010. godine The Mothership Orchestra objavljuje svoj debi album "Song for You" za Popboksovu online etiketu Silos (album je u hard verziji objavio Ammonite records u prosincu 2010.). Na hrvatskom portalu www.potlista.com, "Song For You" je sredinom studenog proglašen za album tjedna, dok je na zajedničkoj domaćoj i stranoj godišnjoj listi albuma zauzeo 44. mjesto. Prvi singl sa albuma je pjesma "You're Amazing" koja provodi nekoliko tjedana na prvom mjestu nekoliko domaćih top lista (Radio Studio B, Radio B92, RTV Novi Sad itd.).

Zvuk TMO karakterizira bogata orkestracija, kao i utjecaj downtempa, britanskog folka, dark cabareta i baroque popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku - gitara, bubnjevi i bas gitara, TMO koristi i violinu, melodiku, mandolinu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas. Muziku The Mothership Orchestra često uspoređuju kako sa grupama poput The Tindersticks, Lambchop, The Waterboys, tako i sa utjecajnim izvođačima britanske folk scene kao što su Nick Drake, Fairport Convention i Pentangle, a ovaj će koncert biti premijerni zagrebački nastup ovog, na ovim prostorima, jedinstvenog benda. 

Album "Song For You" dostupan je za besplatan download na adresi www.popboks.com/silos.php.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 35kn možete kupiti u Dirty Old Shop-u, Rockmark-u i KSET-u. Na ulazu će koštati 45kn. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

koncert