Scientist (Kingston, Jamaica/US)

Riddim'n'Culture & Seasplash s ponosom predstavljaju jednog od pionira i šampiona teške kategorije Duba:


SCIENTIST sends KSET To Outta Space...
 

Hopeton Brown, poznatiji kao Scientist, rođen je 1960. u Kingstonu na Jamajci. Od tog do današnjeg dana u njegovoj diskografiji nalazi se preko 50 izdanja isključivo pod njegovim imenom, a broj onih na kojima je surađivao kao inženjer zvuka nemoguće je prebrojati. Možemo samo spomenuti Barringtona Levya, Dona Carlosa, Eek A Mousea, Juniora Reida, Yellowmana, Gladiatorse i Israel Vibration...

Sve je počelo kasnih 70-ih, kada je Hopeton pod mentorstvom samog oca dub glazbe King Tubbyja, ispekao zanat. Svojim pristupom i idejama toliko je oduševio Tubbyja da ovaj izgovara legendarne riječi "Damn, this little boy must be a scientist!". Ostalo je povijest.

Scientist prelazi u Channel One Studio, a legendarna diskografska kuća Greensleeves izdaje seriju albuma s fiktivnom radnjom u kojoj se Hopeton dub glazbom bori protiv Space Invadersa, Pac Mana, vampira, te osvaja svjetsko prvenstvo u nogometu. Svaki cover albuma ukrašen je kultnim crtežima Tonya McDermotta.

Scientist i Greensleeves nekoliko godina se susreću po sudovima zbog nelegitimnosti nekih djela diskografske kuće no, bez obzira na sve, Greensleeves je ovim izdanjima Scientista postavio na mjesto vodeće dub zvijezde 80-ih.      

Približavanjem novog milenija, popularnost dub glazbe na Jamajci opada amerikanizacijom dancehalla i jamajkanske glazbe općenito, a centar duba iz Kingstona seli u London. Hopetonova popluarnost također opada, no neumorno izdaje albume, a njegovi se vinili ostaju vrtiti na gramofonima pravih ljubitelja duba.
A danas? Za prosinac 2010. godine najavljeno je izdanje na Tectonic labelu "Scientist Launches Dubstep Into Outter Space". Ovime Scientist postaje drugi pionir nakon Lee Scratch Perryja koji daje blagoslov posljednjem djetetu duba. No za razliku od potonjeg, Scientist neće samo pjevati preko dubstep pjesama, nego osvježiti svojim vlastitim dubom pjesme Shackletona, Pincha, RSD-a, Jacka Sparrowa, Male (DMZ), Cyrusa, Kode 9-a i drugih.

Ovo je čovjek prema čijoj glazbi ljubav dijele svi članovi reggae zajednice, oni koji slušaju roots, dub i dancehall. A i dubsteperi će se zaljubiti ako već nisu.

Jah Billah (Zagreb)

Jah Billah je digital dub engineer koji izbacuje oko 150 dubova godišnje. 2008. njegov dub Alkarske Pisme Klape Mirakul, pojavio se na izdanju Klape Remixed, Dancing Beara. Iako nema nastupa iza sebe koliko dubova, odradio je sve bitne klubove i velik broj događaja u Zagrebu i šire. Možemo očekivati selekciju izvornih kvalitetnih dubova, jedne od najproduktivnijih osoba na hrvatskoj reggae sceni.

www.myspace.com/jahbillah

 

Mikhee & Mixta (Zagreb)

Resident selektorice Riddim'n'Culture programa, poznate i kao Mirta i Mirta. Kvalitetna selekcija na New Generation of Dub from Croatia dovela je do pozitivnih komentara od strane pojedinaca iz Bamwisea, Digitrona, Sopotopota, Waitapua i Seasplash organizacije. Očekujemo jednako kvalitetnu selekciju i ovaj put.

 

VISUALS by Trip To Zion


After party: Bass Masters @ Masters, Ravnice bb


Riddim'n'Culture u budućnosti:
22.01.2011. Jazzsteppa (London, Berlin) w/ Jabbaton
24.02.2011. Dub Spencer & Trance Hill (Zurich)
ožujak Zenzile w/ Dirty Old Empire (tbc)

Seasplash događanja/support uskoro:
23.12.2010. Dubstep 2 Jungle Sirup w/Tricky D (Berlin) @ Sirup/ZG
25.12.2010. PRF! presents Punk-Rock-Steady! Party w/MonkeyTunes (Zurich) @ Medika/ZG
30.&31.12.2010. Seasplash New Years Party @ Danteov trg/Pula
4.&5.02.2011. Wintersplash - zimska Seasplash zabava / winter Seasplash party # 4 @ Tvornica Jedinstvo/ZG

9th Seasplash festival
Monumenti, Pula, Croatia
21.-24.07.2011.

www.seasplash.net
www.myspace.com/seasplashfestival

 

Riddim'n'Culture & Seasplash zahvaljuju na podršci...

Reggae.hr (www.reggae.hr)
Zion Radio (Radio Student 100.5 Mhz)
Kingston Cd & Vinyl Shop
(Radićeva 3)
Dirty Old Shop
(Tratinska 22)
Trip To Zion (www.myspace.com/triptozion)
 
Balkanfarraj & Balkan's Hi Fi (www.myspace.com/balkanshifi)

Reggae Connection (Radio 101)
Kristijan Smok (fotograf)

 

Ulaz se otvara u 20 h. Karte po pretprodajnoj cijeni od 50 kn možete kupiti u KSET-u i Dirty Old Shopu (Tratinska 22), a od 1.12. karte se mogu kupiti i u Kingston CD & Vinyl Shopu (Radićeva 3). Na ulazu će koštati 70 kn.

koncert