Bernays Propaganda (Makedonija) + XAXAXA (Makedonija)

Na svojem prvom nastupu u zagrebačkom KSET-u, odličan makedonski bend Bernays Propaganda promovirati će svoj novi album "My Personal Holiday". Od samog početka svojih glazbenih karijera pjevačica Kristina Gorovska, gitarist Vasko Atanasoski, bubnjar Džano Kuc i novi basist Nenad Trifunovski imali su za reći nešto što bi Vas potaklo da malo stanete i razmislite. Radeći zajedno kao groovy punk kolektiv Bernays Propaganda, prouzrokovali su više od nekoliko lakših potresa daleko izvan matične Makedonije, svirajući preko sto koncerata u gotovo svakoj europskoj državi tijekom 2009. godine – od istoka prema zapadu, sa sjevera na jug – promovirajući svoj debitantski album "Happiness Machines" u sklopu dvije europske turneje, ostavili su traga na mnogim ljudima i isprali im medijsku prljavštinu iz ušiju svojom plesnom glazbom i britkim tekstovima. Iako pjevaju na makedonskom, brojne dobre kritike iz inozemstva potvrdile su tezu da su pjesme Bernays Propagande, unatoč svim jezičnim različitostima, i više nego uspjele prenijeti poruku tamo gdje je to bilo potrebno. Nedugo nakon što je objavljen "Happiness Machines", bend je započeo raditi na svojem drugom dugosvirajućem albumu naziva "My Personal Holiday", koji je izašao u svibnju 2010., ponovno za Moonlee Records. "My Personal Holiday" je uradi sam metodom snimio basist benda Nenad Trifunovski na prijelazu godine, a mastering je nedugo zatim obavljen kod sada već legendarnog Carla Saffa. Omot albuma potpisuju pjevačica Kristina Gorovska i Caci Chavdarovska. Glazbeno i tekstualno, Bernays Propaganda će sasvim sigurno zadovoljiti glad svih koji se nisu mogli zasititi njihovih energičnih, plesnih post-punk grooveova s debitantskog albuma. Utjecaji kao što su Gang Of Four, !!!, Fugazi, The Slits, LCD Soundsystem, Gossip i slični bendovi odmah dolaze do izražaja, uobličujući se kroz sjeckajuće gitarske riffove i prijelaze koji se izmjenjuju s galopirajućim, prštećim bas linijama dok bubanj, sviran tako poletno da i mrtve diže na ples, sve povezuje u savršenu cjelinu. A tek ženski vokal povrh svega! Beskompromisan i okrutan, a istovremeno umiljat, izbacuje tekstove oštre poput žileta, režući lažne idole, zlonamjerne političare, prevarantske vode i nepotrebno restriktivne vlade na tisuće teško popravljivih dijelova takvim tajanstvenim šarmom, udarajući smrtno ozbiljnim stavom točno tamo gdje najviše boli. Za atmosferu prije i poslije koncerta pobrinuti će se DJ Bambi (deMode, Neuz!), a prije nastupa Bernays Propagande troje članova benda predstaviti će Vam i svoj drugi projekt, energični indie rock bend XAXAXA.

www.myspace.com/bernayspropaganda

 

 

"Još se nisu niti smirile strasti prvog albuma "Happiness Machines", a ovaj osebujan makedonski post-punk kvartet objavio je novo remek djelo kojem se samo mogu pripisivati epiteti u superlativima…. Sjajan je ovo album, krajnje je ozbiljan, dorečen, jednostavan i veličanstven. Pun je poruka o kojima ljudi često razmišljaju s predrasudama i kompromisima u kojima ne mogu naći opciju 'za' ili 'protiv'. A ako niti to nije dovoljno, onda je glazba ta koja u njihovom slučaju pokreće amplitudu simpatije ka mračnom svjetlu s kojim isijavaju." Terapija.net (9/10)

 

"Malo po malo, Bernays Propaganda postaje glavni predvodnik regionalnog post-punka." Muzika.hr (4/5)

 

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 35kn možete kupiti u Dirty Old Shop-u, Rockmark-u i KSET-u. Na ulazu će koštati 45kn. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

koncert