Riddim'n'Culture: IRIE FM (Bg)

na otvaranje Riddim'n'Culture programa dovodimo najbolji reggae sastav na Balkanu

Nakon što su prije devet mjeseci osvojili publiku AKC Medike, u posjet nam se vraćaju desetorica glazbenika koji će nas još jednom zaraziti svojim duhom pozitivizma koji donose s betona ulica Beograda...

IRIE FM nastao je 2001., a sviraju glazbu kakvu danas rijetko imamo priliku doživjeti, tradicionalni roots reggae. Slušajući ih, osjećamo duh same Jamajke i jazzy zvuk praotaca reggaea poput The Skatalitesa ili Sound Dimensiona, uz dozu duba bez koje glazba ovog malog karipskog otoka nikad ne bila onakva kakvu ju poznamo.

2006. godine otvorili su koncert u beogradskom SKC-u jednog od najpoznatijih glazbenika Jamajke, Capletona. Nakon toga ulaze u Del Arno D.A.B.ing studio gdje snimaju svoj prvijenac Skills of the Youths, koji izlazi za indijski label Blue Frog. Četiri godine za redom nastupali su na Exit Festivalu, a posjetili su i Trenchtown, Supernatural, BELEF, Demofest, Jelen Pivo Live i Dane Beograda. Ove godine otvarali su i koncert Thievery Corporationa u Beogradu.

Sastav čine gitarist Slobodan Jovanović, klavijaturist Darko Adamović, ritam sekcija su bubnjar Nikola Ćirović, basist Andrej Pavlović i perkusionist Igor Vićentić, ne bi bio originalni reggae da tu nije i puhačka sekcija saksofonist Andreja Bućan, trubač Sava Matić, trombonist Ognjen Čukić te vođa sastava, autor pjesama, trombonist i soul reggae vokal Vukašin Marković, član nekadašnjeg Eyesburna. Na kraju tu je i inženjer zvuka Uroš Milojević koji će se pobrinuti za karakteristični IRIE FM zvuk.

"Propagiramo svesnost i jedinstvo mladih ljudi, ali na jedan vrlo realan način. Ne bavimo se religijom."

- Vukašin Marković -

http://www.myspace.com/iriefmbgd


BALKAN'S HI FI

Projekt je selektora koje reggae publika dobro poznaje, Igor "Jahkozza" Kozličić i Hrvoje "Rootikal Elf" Medved. Projekt se temelji na internacionalnom promoviranju reggae izvođača regije, ali i obrnuto. Njihova ideja materijalizirana je u Jahkozzinom mixtapeu Balkanfarraj, čija je kvaliteta dokazana promocijom Diapazona Agencije na Montreux Jazz Festivalu. Neprestano nastupaju diljem regije, djelili su pozornicu s velikim imenima poput High Tonea, a i doveli na zagrebačke pozornice imena poput Mungo's Hi Fi. Balkan's Hi Fi selektiraju ne ograničavajući se podžanrovima reggae, a pjesme djele masivne bass dionice i groove koji tjera ljude na plesanje.

www.myspace.com/balkanshifi

 

Riddim'n'Culture zahvaljuje na podršci...

Reggae.hr (www.reggae.hr)

Zion Radio (Radio Student 100.5 Mhz)

Kingston CD & Vinyl Shop (Radićeva 3)

Dirty Old Shop (Tratinska 22)

Ulaznica neće biti u pretprodaji, a ulaz na vratima kluba koštat će 30 kn.

koncert