play@KSET: Zijah A. Sokolović: Međuigre 0-24 [kabare]

 

Pred godinu dana Zijah A. Sokolović je predstavom Glumac... je glumac... je glumac nakon 20 godina pauze u dramskom programu KSET-a kazalište vratio u vaš najdraži studentski klub. Naime tijekom 80-ih u KSET-u su se redovito održavale predstave, gostovali su: Fabijan Šovagović, Pero Kvrgić i Lela Margitić, Zijah A. Sokolović, Željko Vukmirica, Vanja Drach, Ružica Sokić itd., a zadnja predstava u tom razdoblju odigrana je 1989.

Nakon što je led slomljen, na KSET-ovskim daskama su se u posljednjih godinu dana odigrale i neke druge predstave (Teška, Ptica, Nemreš pobjeć od nedjelje, Škripzikl), a mi
smo se zaželjeli našeg dragog gosta koji nas je i prvi puta osvojio, nasmijao i oduševio.

Cerevantesove "međuigre" su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava, kao odmor za gledaoce.
Sokolovićeve Međuigre 0-24 su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza. Sastavljene su od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu forme kabarea, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave. Osnovna ideja Međuigri 0-24 je da u galopu civilizacije i poplave kapitalizma čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir.

Zijah Sokolović životnu tragediju čovjeka uhvaćenog u svijetu novih okolnosti uspijeva uobličiti u komediju, ali i obrnuto, progovarajući na njemu tipičan način o muško-ženskim odnosima, braku, političarima, doktorima, nogometašima, medijima, kazalištu, kapitalizmu i ostalim segmentima suvremene kulture.
Publika u njegovim svakodnevnim "pustolovinama" na parkiralištu, pred televizorom, u kupaonici ili za stolom prepoznaje i svoj život.

Smijeh kojim rezultiraju Zijahove priče tako postaje smijeh katarze, aristotelovsko pročišćenje od životnih nevolja i jada svakodnevice kroz autentično kazališno iskustvo, jer Međuigre 0-24 dotiču besmislenost i manjak logike čitavog djelovanja čovjeka sa sviješću da je pojedinac, kao takav, uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, što se ne može liječiti, ali može ublažiti. Unatoč čestim provalama smijeha, jasno je da nam Sokolović zapravo postavlja pitanje s pomalo gorkim okusom je li to što nam se događa uopće smiješno ili je samo lakše smijati se nego razmišljati.


Za više informacija o Sokoloviću i Međuigrama 0-24 pogledajte sljedeća dva video isječka:

http://www.youtube.com/watch?v=1QY4RDf_PYE

http://www.hrt.hr/index.php?id=135&tx_ttnews[tt_news]=33703&cHash=910a5a44f7

 

Požurite po svoje karte, koje su u pretprodaji na šanku KSET-a od 12.05. po cijeni od 25 kn.

 

predstava