Jazz & Swing Moving: It don't mean a thing...

Jazz & Swing Moving: It don't mean a thing, If it ain't got that SWING! su swing večeri koje traju dva dana, 20. i 21.04. Prvog dana (utorak) nastupa jazz-swing band Tom & the Twisters, dok vas sljedeći dan očekuje plesaonica na brzi ritam swinga.

30-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u nastaje swing, najpopularniji i najprihvaćeniji oblik jazza. Razlog njegove popularnosti leži u samim karakteristikama swinga: plesni ritam, jednostavne kompozicije, lako prihvatljive melodije, i improvizacija (solo) samo jednog instrumenta u nekom trenutku, što nije bio slučaj kako u prijašnjim, tako ni u kasnijim oblicima jazza. 

Swing dobiva pridjev "hot", te u SAD-u postaje najpopularnija glazba i najplesaniji ples predratnog vremena. Neki eminentni izvođači swinga pripadnici su judaističke religije, pa je swing zabranjen u SSSR-u. Osim tog razloga, u nacističkoj Njemačkoj zabranjen je i zbog svojih korijena u afričkoj glazbi. U ratnom i poslijeratnom razdoblju u Jugoslaviji, swing kao i bilo koja druga vrsta jazza postala je nepodobnom zbog svoje kapitalističke domovine. Jazzeri su u tom razdoblju bili nerijetko izloženi fizičkom nasilju, a koncerti su održavani tajno.

I dok je u ratnom vremenu swing zabranjen diljem svijeta, u SAD-u zbog raznih ekonomskih problema države, a i glazbene industrije, polagano umire. A na ulicama New Yorka nastaje bebop. No, ne dajte se zavarati - swing nikada ne umire, i doživio je nekoliko uskrsnuća od 40-ih godina, posljednje, još aktualno, u obliku Electro Swinga.

Neka imena čije ćete doprinose swingu sigurno čuti u KSETu:
Bandleaderi: Benny Goodman, Duke Ellington, Glenn Miller...
Puhači: Louis Armstrong, Lester Young, Charlie Parker, Coleman Hawkins...
Legendarni bubnjar Gene Krupa,
te jedan od najboljih gitarista svih vremena - Django Reinhardt.

I drugi...

I ne zaboravite tekst pjesme Dukea Ellingtona:

It don't mean a thing, If it ain't got that SWING!

 

Kako bi se svi dobro zabavili tu večer te prisjetili dobrih i starih vremena, tu večer je obavezan dress-code. Poželjne su lijepe košulje, hlače na crtu, cipelice na petu, široke suknjice i naravno, obavezni, šešir i crveni ruž.


Ulaz se otvara u 20:00h. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu po 5kn s xicom/ 10kn bez. Ukoliko ste dan ranije bili na koncertu u sklopu Jazz & Swing Moving: It don't mean a thing, If it ain't got that SWING! ulaz vam je besplatan.

 

slušaonica