μArs - festival drugačije glazbe i videa

None


http://www.kset.org/mars
http://www.kset.org/mars/index.php?id=soma

SOMA o2

Video: Nenad Vukušić Seb
Audio: Bojan Gagić

SOMA o1 je proizašla iz nezavršenog rada Dnevnik/Diary, započetog u Bostonu 2002. u suradnji sa grupom autora iz Galerije Mobius kao dio projekta Digging The Chanell / Mediating The Chanell.

Dnevnik/Diary je zamišljen kao audio skica mogućnosti sjećanja proživljenih kroz mjesec dana. Na kraju svakog dana montirala se snimka koja je u sebi sadržavala dva elementa zvuka: vanjski (fragmenti snimaka lokacija boravka i kretanja) i unutarnji (modulacije sintetički dobivenih zvukova kao odraz stanja i emotivne prisutnosti). Nakon preslušavanja materijala sa vremenskim odmakom od gotovo šest mjeseci, pa ponovo periodički kroz idućih par godina bilo je moguće izdvojiti ponavljanje jednih te istih osjećaja neovisno o situacijama, na vrlo sličan način. Ta vrsta repeticije bila je podloga za SOMU o1 u kojoj je naglasak bio na ponavljanjima kroz tempo delay u slici i zvuku.

SOMA o2 razlikuje se od prethodnog projekta po tome što je osnova zvuka (sjećanja) proširena imaginarnom kategorijom željenog ili neočekivanog odaziva na određeno stanje, repeticije se vrše osim kroz tempo delay i kroz sekvencioniranje sadržaja, unose se i nepravilnosti kao i tekstovi dnevničkih zapisa u obliku zvuka dobivenog korištenjem morseovih znakova.

Kao nadogradnja zvučnog eksperimenta video koji će pratiti SOMA o2, bazirat će se na istoj postavci, fragmentima snimaka fizičkih prostora kao vanjskom elementu i digitalne manipulacije slikom kao prikazu subjektivne percepcije / emocije. Cilj je vizualizacija sekvenciranog zvučnog zapisa kao odraz emotivnog stanja izvođača, svojevrsni video toka svijesti, kontroliran ritmičkim elementima i tretiran što je moguće sličnije onome što glazbenik izvodi sa svojim zvukom. Spektrografskom analizom zvuka rastavljamo ga na nekoliko vizualnih elemenata, koje ponovno sastavljamo u novu kompoziciju.

Bojan Gagić: field recordings, tenori-on, kaoss, SX1, digitalni stetoskop, handsonic, notebook.
Nenad Vukušić Seb: laptop, isadora, quartz composer

koncert