μArs - festival drugačije glazbe i videa

None


http://www.kset.org/mars
http://www.kset.org/mars/index.php?id=fluxus

Fluxus radionica (by Gabor Papp)


Osim Pd radionice smo odlučili prezentirati i jedan novi, ali izuzetno zanimljiv i impresivan program za vizualne live nastupe, odnosno kreiranje 3D grafike, animacije, igara i sl. Radi se o Fluxusu koji se bazira na livecoding grafičkom okružju koje omogućuje mijenjanje programa za vrijeme njegovog izvođenja, tj. u realnom vremenu može se kontrolirati izvođenje programa dok i sama publika ima uvid u to što se i kako događa gledajući source kod. Zatim tu još dolaze podrška za analizu zvuka, primanje midi i OSC poruka itd. Sve to omogućuje zapanjujuće vizualne live nastupe, a slike ispod će vjerovatno puno bolje dočarati o ćemu se radi.

http://www.pawfal.org/fluxus


Fluxus


Riječ je o toliko drugačijem i neusporedivom softveru tako da ga lakše približiti slikama nego opisom. Sama riječ fluxus otprilike opisuje konstantan tok, protočnost, stalno unaprijeđenje promjenama. Kratak opis na engleskom glasi: A rapid prototyping, livecoding and playing/learning environment for 3D graphics, sound and games.

Fluxus proširuje PLT Scheme sa grafičkim naredbama i može se koristiti kao livecoding okruženje ili pak unutar DrSchemea. Riječ je o softveru otvorenog koda koji je naravno besplatan, radi pod GNU/Linuxom ili MacOS-om.

Fluxus za ulaz prima zvuk, midi ili OSC poruke preko mreže koje koristi kao izvor animacije za nastupe u živo ili umjetničke instalacije. Tipkovnica i miš se također mogu koristiti za razvoj igara, a fizički engine za realtime simulacije i sl.

Ugrađen scheme editor se prikazuje preko renderera (slike), što znači da se skripte/program mogu mijenjati za vrijeme dok se i izvršavaju. Upravo tu dolazi do izražaja livecoding, također omogućava jako brzo učenje i eksperimentiranje sa grafikom i animacijom.

Sama jezgra programa je napisana u C++ zbog brzine, dok za viši nivo izabran PLT Scheme (varijanta Lispa) zbog kreativne fleksibilnosti.

Gabor Papp


Glavno interesno polje Gabora Pappa jest sjecište umjetnosti i tehnologije, nad kojim on istražuje kulturne, društvene, političke te estetske utjecaje softvera. Njegova djela su izložena u Norveškoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Finskoj, Japanu, Italiji i Australiji. Koristeći tehnologiju koju je samostalno razvio, izvodi live nastupe te je tako sudjelovao na Pixelache festivalu u Helskinkiju, u Gothenburg Opera House, na Brighton festivalu, u Budimpešti te još mnogo drugdje. Član je nekoliko open source projekata poput Fluxusa (livecoding) i Animate (animacijski editor u stvarnom vremenu). Zaslužan je za Linux verziju Freeframe cross-platforme (video plugin sistem u stvarnom vremenu). Osnivač je te organizator Dorkbot-Budapest, redovnih predavanja o elektronskoj umjetnosti u Budimpešti. Trenutno radi u the Kitchen Budapest Media Lab gdje razvija novu medijsku instalaciju na granici umjetnosti i tehnologije.

http://www.mndl.hu

Radionica je besplatna, održat će se na FER-u u sivoj vijećnici s početkom u 17h.

događanje