μArs - festival drugačije glazbe i videa

None


http://www.kset.org/mars
http://www.kset.org/mars/index.php?id=pd

Pure Data radionica (by Agoston Nagy)

Ove godine smo odlučili pripremiti Pd radionicu (uz Fluxus) kako bi zainteresiranima približili alternativne načine stvaranja glazbe i videa. Riječ je o softveru koji iza sebe ima stvarno podulju povijest, jako je širokih mogućnosti, a opet što je bitno navesti, ne zahtijeva nikakvo prethodno poznavanje programskih jezika. U njemu se patchevi kreiraju grafičkim povezivanjem elemenata, a rezultati mogu biti stvarno impresivni. Ako ste ikada vidjeli Max/MSP ili vvvv, onda će vas i Pd zainteresirati.

http://www.puredata.info
http://en.wikipedia.org/wiki/Pure_Data


Pure Data


Pure Data (ili skraćeno Pd) je grafički programski jezik kojeg je osmislio Miller Puckette tokom '90ih godina. Namijenjen je stvaranju interaktivne kompjuterske glazbe i multimedijskih radova. Osim rada samog Puckettea na Pdu tu su još i mnogi programeri diljem svijeta koji sudjeluju u njegovom razvoju isključivo zbog vlastitog entuzijazma. Pd je besplatan i otvorenog koda, te radi na gotovo svim današnjim OS-ovima (Win32, GNU/Linux, MacOS X, ...)

Pd je jako sličan programu Max kojeg je Puckette incijalno dizajnirao dok je radio u firmi IRCAM, poslije je Max naslijedio Max/MSP koji je stekao veliku popularnost, dovoljno je reći kako su ga koristili g;azbenici poput Autechre i mnogi drugi. Pd i Max/MSP mogu do neke mjere međusobno komunicirati, oba su primjeri dataflow programerskih jezika. U takvim jezicima se funkcije (tj. objekti) međusobno povezuju grafičkim linijama tvoreći patcheve, na taj način se kontrolira tok podataka odnosno zvuka.

Poput Maxa, Pd je također modularan, tj. koristi externals ili objekte koji služe za definiranje blokova programa. To mu omogućuje lako proširivanje od strane drugih programera koji ubacuju svoje blokove napisane u drugim prog. jezicima. Glavne zanačajke Pda su modularnost, ponovo korištenje već postojećih blokova/modula, kod kreiran u samom Pdu se naziva patch ili abstraction i nije potrebno nikakvo programersko predznanje za efektivno korištenje Pda.

Također valja spomenuti i dodatak Graphics Environment for Multimedia (GEM) koji omogućuje korištenje, generiranje i manupulaciju sa videom, 3D-om (openGL), slikama itd. Pd je između ostalog izdizajniran za nastupe u živo preko lokalne mreže ili interneta, to omogućuje umjetnicima zajedničke nastupe iako se mogu nalaziti na različitim kontinentima.


Agoston Nagy

Agoston Nagy izrađuje zvuk (tradicionalni i ekspirementalni) te sliku (statičnu te pokretnu) koristeći besplatne i opensource alate. Uvelike izučava interakciju dizajna, eksperimentalne medije, obradu signala no i modeliranje fizike. Stvara dinamičke sustave u svrhu instalacija, izrađuje web stranice, a također gradi i sučelje za audiovizualne live nastupe. Njegova djela su izložena u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, također i u Kunsthalle u Budimpešti, ... Nastupio je na Sziget festivalu, the Making New Waves fesitvalu, Pixelache festivalu u Helsinkiju, te mnogim drugima. Agonston često drži Pure Data radionice te radionice modeliranja fizike.

http://www.binaura.net/stc

Radionica je besplatna, održat će se na FER-u u sivoj vijećnici s početkom u 17h.

događanje