Metrpolis - Fritz Lang 1926.

Video Sekcija KSET-a s ponosom predstavlja restauriranu verziju jednog od najutjecajnijih filmova svih vremena!

Početak projekcije u 12 sati.

Metropolis! Film koji je predstavio distopiju na filmskom platnu. Film koji je nacistička Njemačka zamrzila od trenutka kad je Fritz Lang izašao iz montažne sobice. Film koji je, usprkos tome što su ga spaljivali, gubili, rezali, cenzurirali, uspio opstati.

Metropolis je vrhunsko ostvarenje nijemog filma koje se i danas, osamdeset dvije godine kasnije, gleda s jednakim užitkom kao i prvi put kada je prikazan. 2001. godine, uz pomoć više od dvadeset pronađenih rola filma i u suradnji sa sinom Fritza Langa, napravljena je najcjelovitija verzija filma dosad. U skladu s izvornim scenarijem i uz originalne glazbene brojeve iz 1926. godine, film je restauriran u punom sjaju. KSET vam donosi Metropolis sa nikad prije viđenim hrvatskim titlovima zahvaljujući angažiranim članovima Video sekcije.

Metropolis vas uvodi u mračnu priču o futurističkom gradu, oštro podijeljenom između radničke klase i tzv «mislioca» i «planera». Grad gdje ljudi nisu ništa više nego zupčanici u stroju, gdje obespravljena većina postoji samo kako bi nekolicina uživala u plodovima tehnologije i njihova rada. Ova oštra kritika spram tadašnjeg društvenog poretka, protkana kompleksnim političkim referencama, priča priču o humanosti u svijetu bez ljudi. Metropolis se smatra vrhuncem njemačke kinematografije kojem se rijetko koji drugi njemački film približio.

Početak projekcije u 12 sati.

film