10. godina Jam Sessiona: The Fuzztones

None

10 godina Jam Sessiona
THE FUZZTONES
(USA)

The Fuzztones su tijekom svoje 27godišnje karijere stekli legendarni status. Sa svojim garage-psych-punkom preduhitrili su kompletan "garage revival" pokret koji se pojavio početkom 80tih i utjecali na karijeru stotine grupa, od kojih su neke i vrlo poznate.
Nastali su u ljeto 1980. u New Yorku i vrlo brzo postali redovne atrakcije u kultnim klubovima CBGB i Mudd Club. Koristeći gitarski efekt 60tih fuzzbox, stvorili su karakterističan zvuk koji su nazvali "Grunge" (10 godina prije Grunge invazije iz Seattlea), a band je u javnosti postao poznat kao "The Gurus Of Garage Grunge". Svojim stilom, imageom i kostimografijom utjecali su na brojne suvremenike (Ian Astbury, Marc Almond, The Dwarves,...). Temu iz spota za pjesmu "Ward 81" su preuzeli The Ramones za svoj spot "Psychotherapy". Prvi album "Lysergic Emanations" je brzo stekao kultni status i objavljen je od cak 4 izdavačke kuće u 23 godine, a po prodaji je došao do statusa zlatne ploče. Tokom svoje karijere, The Fuzztones su se pojavili na 69 CD/LP izdanja, od čega 13 albuma, velikom broju kompilacija i singleova, a nemoguće je izbrojati velike članke i recenzije u poznatim press izdanjima (NME, Rolling Stones, Melody Maker, Mojo, Hit Parade,...). Jedini su band kojeg je zahvatio "garage revival" 80tih koji je izdao album za veliku izdavačku kuću (RCA). Nedavno je Rolling Stone posvetio veliki
članak The Fuzztones-ima, britanski band "The Horrors" ih navodi kao svoje uzore, a u sklopu MTV Special, Courtney Love je istakla The Fuzztones kao band koji je imao najveći utjecaj na postanak i rad The Strokes.

Iz današnje perspektive relativno davnog 13.10.1997. je u KSETu održan prvi koncert rock/soul/blues programa "Jam Session" na kojem su nastupili Mungos Brothers Blues Band. Deset godina poslije, Jam Session je službeno postao najdulji koncertni program u Zagrebu (do danas osim redovnog ljetnog zatvaranja KSETa nikad nije prekinut), a proslavu ovog okruglog rođendana obilježit će nastup legendarnih The Fuzztones.

Cijena ulaznice u pretprodaji 65 kn, na dan koncerta 80 kn.
Pretprodajna mjesta:
Dancing Bear (Gunduliceva), KSET (Unska), KSFF (Filozofski fakultet) i Eventim (www.eventim.hr)

Poslušajte kako Fuzztones zvuče: myspace.com/thefuzztones

koncert