K: UNSANE

None

UNSANE (New York)

Koliko li smo samo puta u zadnjih 7-8 godina upotrijebili riječ kultni pri opisu gostujućih nam bendova. E pa dozvolit ćete nam da se opet poslužimo tom riječju jer Unsane uistinu predstavljaju kult. Nastao krajem osamdesetih u New Yorku ovaj je trojac vrlo brzo postao dijelom u to vrijeme iznimno aktivne bučne scene njujorškog East Villagea, koju su uz njih činili i jedni Helmet, Surgery te Cop Shot Cop. Premda su presudni utjecaj na njih izvršili industrial i noise-rock pioniri poput Einsturzende Neubauten, The Swans, Big Black ili Sonic Youth, Unsane su u svoj zvuk ukomponirali i brutalno sirovu snagu njujorškog hardcorea, čije su perjanice još od sredine osamdesetih bili Agnostic Front i Sick Of It All. Rezultat je bila nevjerojatno moćna i brutalna glazba koja je Unsane vrlo brzo dovela do statusa legendi a njihov se utjecaj počeo širiti, kako na u to vrijeme iznimno jaku noise-rock, tako i na undeground metal scenu.
Cijenjeni Alternative Press ih proglašava grupom koja je izvršila revoluciju bučne rock glazbe a tijekom devedesetih objavljuju četiri podjednako dobra studijska albuma te fantastičnu kompilaciju ranih singlica. Zahvaljujući hit singlu Scrape iz 1995. a čiji video obiluje padovima i ozljedama skatera, Unsane se redovito pojavljuju na MTV-u koji taj spot čak proglašava jednim od 10 najzabavnijih video uradaka svih vremena. Karijera im ide uzlaznom putanjom, pa tako sviraju kao potpora na američkoj turneji grupe Slayer, sve do brutalnog napada na pjevača i gitaristu Chrisa Spencera kojega su krajem 1998. nakon koncertu u Beču nepoznate osobe pretukle gotovo do smrti. Kao posljedica tog napada, ali i zbog neprestanih iscrpljujućih turneja, Unsane 2000. prestaju s radom. I kad su već svi mislili da je priča o ovim legendama završila, prije dvije godine im na Relapsu izlazi Blood Run a ove su godine potpisali za Ipecac records Mike Pattona i objavili izvrstan Visqueen album. Ponovo sviraju beskrajne turneje, puni su energije i vjerujte nam da na stageu razvaljuju sami smo se u to uvjerili prije dvije godine u Pragu.

Ulaznice po cijeni od 55kn možete kupiti u KSET-u, Dirty Old Shopu i Dancing Bearu. Na ulazu će koštati 70kn. Koncert počinje u 21 i 30.

koncert