K: JACK OBLIVIAN & THE TENNESSEE TEARJERKERS + HARLAN T. BOBO & THE CHIMPS (Memphis, Tennessee)

None

JACK OBLIVIAN & THE TENNESSEE TEARJERKERS
HARLAN T. BOBO & THE CHIMPS (Memphis, Tennessee)

Rokenrol prijestonica, Memfis, poslednjih 10-15 godina gospodari modernom garažnom scenom u SAD. Čini se da, pored Detroita, jedino još tamo bendovi niču kao gljive poslije kiše i sviraju dobar rokenrol neopterećen težnjom da se 'proda', unovči ili doživi furiozni uspjeh snimanjem preskupih spotova za MTV. Možda je razlog tome dolazak velikog maga Jeffa Evansa (Gibson Bros) koji je oko sebe okupio većinu lokalnih punkera i naučio ih nekim starijim formama kao što su blues ili soul, pa su se momci utrkivali koji će bend bolje odraditi domaću zadaću, a možda i zato što je u većini jedna od glavnih uloga u pravilu bivala rezervirana za Jacka Obliviana (pravo ime Jack Yarber).
Jackov prvi zapaženiji bend su svakako Oblivians, osnovani u prvoj polovini 90-tih bili su pravo osvježenje s neobičnim konceptom 3 pankera sviraju blues, nema basa i sva trojica se izmjenjuju na gitarama, bubnjevima i vokalima. Snimili su 3 albuma za Crypt Records, par mini albuma i jednu kompilaciju neobjavljenih snimaka za SFTRI + malo brdo singlova za nebrojene etikete. Kao jedini pravi nasljednici kultnih The Gories, Oblivians su se raspali iznenada i bez svađe. Eric Oblivian se posvetio svojoj maloj izdavačkoj kući Goner Records, Greg Oblivian na kratko je lutao da bi se skrasio s Reigning Sound i ove godine snimio album sa 60's legendom iz Shangri-Las – Mary Weiss, a Jack je snimao što solo, što sa prijateljima iz grada te se pojavio i u par lokalnih all-star bendova. Zapravo, nastavio je točno tamo gdje je stao s Oblivians – istraživanje na temu interakcija punk estetike i snažne emocije blues/soul pjesme. Zajedničko za sve bendove s kojima je sarađivao su po pravilu visoke kritike albuma i pomanjkanje želje da se u vrijeme White Stripes uspjeha neki od tih bendova i okoristi nastalom garage rock manijom. Vjerojatno je i to njegova zasluga jer ga takve stvari očito nikada nisu zanimale. Malo je poznato da je on nagovorio Jacka Whitea da u Easley studiju snime album koji će ih poslati u orbitu, a još manje da je legendarna crvena gitara koju White svira u spotu Seven Nation Army nekada krasila kolekciju Jacka Obliviana.
Posljednji bend koji je junak ove priče formirao su Jack-O & The Tennessee Tearjekrers. Objavili su tri albuma za SFTRI, a prošlogodišnji, «The Flip Side Kid», po običaju ubire pozitivne ocene nezavisnog glazbenog tiska, ali i magazina koji se inače bave komercijalnijom glazbom. Zvuk Rolling Stonesa iz vremena «Exile On Main St.» i «Sticky Fingers» izmješan s lokalnim naslijeđem bijele i crne glazbe i propušten kroz Yarberov punk rock filter nevjerojatno je svjež, dok vam blues i soul prisustvo u pjesmama ovog benda dođe poput neizostavnih začina bilo kojeg dobrog jela. Uopće nije iznenađujuće da The Hives redovito na koncertim sviraju jednu od Yarberovih pesama iz Oblivians razdoblja jer je stariji kolega takoreći doktorirao garage-punk i to odavno.

U paketu s novim bendom Jacka Obliviana stiže i Harlan T. Bobo s bendom The Chimps, ne još dugo samo lokalna singer/songwriter atrakcija grada u Tenesiju. Ovaj momak jedno vrijeme je svirao s American Death Ray (kasnije poznati kao Viva L'American Death Ray Music), ali je prije 4 godine napustio grupu i posvetio se solo karijeri. Njegov prvi album, «Too Much Love», je dugo čekao na regularno izdanje no to Harlana nije spriječilo da ga umnoži u tisuće primjeraka i prodaje na piratskim diskovima. Otuda i bar 3 različite verzije omota ploče. Ovogodišnji LP - «I'm Your Man» - već je napravio pravi mali metež na singer/songwriter sceni i to nije moglo promaknuti oku kritike, čak ni one koja talent ne bi primjetila ni da im se ispred nosa pojavi. Zanimljiv i izuzetno neobičan spoj Modern Lovers, Big Star i lokalnog nasljeđa, odlično snalaženje na terenu ne tako uobičajenom za jednog bivšeg garažnog rokera, jasno artikuliraju Harlanov dar za pisanje pjesama. S druge strane i on, kao i Jack, boluje od manjka uobraženosti i taštine, danas na žalost neophodnih da se dođe do znatno šire popularnosti. Stoga će i njegov put prema slavi biti naporan, trnovit i, najvjerojatnije, duži nego što takav talent zaslužuje. No, to je ono što su sami izabrali – da se više bave glazbom, dakle, onim što znaju i za što su nadareni, a znatno manje marketinškim trikovima u koje ne samo da nisu upućeni, već ni ne mare za iste. Upravo će zbog ovoga biti beskrajno dragi svim pravovjernim rokenrolerima, a takvih je uvijek bilo i bit će u dovoljnom broju.

myspace.com/officialjackoblivian
myspace.com/harlantbobo

Ulaznice po cijeni od 40kn mozete kupiti u CD shopu Dancing Bear, u Dirty Old Shopu i KSETu, a na ulazu po cijeni od 50kn.

koncert